RobinsonTours
                 
Kereső
Országok

Charter menetrend 2019

Cseh szállodák online foglalása itt

További programok, információk
Felhasználó adatok
A regisztrált felhasználók kijelölhetnek kedvenceket, valamint az ajánlatkérésnél egyszerűbb az adatlap kitöltése.
Europa parkolo - Repuloteri Parkolas
Járat információk:

 

Vízum ügyintézésExtra ajánlatainkKatalógusok 2019

Thaiföld


A mosoly országa: Thaiföld

Thaiföld Dél- Kelet-Ázsia harmadik legnagyobb országa. Észak-nyugaton Burmával, észak-keleten Laosszal, dél-keleten Kambodzsával, délen Malajziával határos.

Földrajzilag hat fő területre osztható az ország: az északi hegyvidék, ahol elefántokkal végeztetik az erdei munkákat, és ahol még télen is termeszthető földieper és barack; az észak-keleten elterülő fennsík, amelyet nagyrészt a Mekong folyó határol, s ahol már 5000 évvel ezelőtt a világ legrégebbi bronzkori civilizációja virágzott. A középen elterülő síkság, amely egyike a világ legtermékenyebb rizs- és gyümölcsültetvényeinek, a keleti tengerparti síkság, ahol finom homokos part várja a nyáron pihenni vágyókat, a nyugati hegyek és völgyek, amelyek vizei kiválóan alkalmasak villamos energia előállítására és a megragadó szépségű déli félsziget, ahol gazdaságilag létfontosságú ónbányászat, kaucsuk termelés és halászat folyik.

Általános információk

Hivatalos nyelv: thai, de az idegenforgalomban dolgozók és a turistákkal kapcsolatba kerülő lakosok valamilyen szinten beszélnek angolul.
Lakossága: 62,2 millió
Területe: 513115 km2
Fővárosa: Bangkok
Időzóna: a közép-európai időhöz képest +6 óra
Vízum, védőoltás: vízum szükséges, az útlevélnek a hazautazástól számított 6 hónapig még érvényesnek kell lennie.
Kötelező védőoltás nincs, az ajánlott oltásokkal kapcsolatban információkat az ÁNTSZ-től kaphatnak.

Pénznem: Bath

 

Éghajlat

Thaiföldön trópusi az éghajlat, három évszak váltja egymást. A száraz évszak novembertől februárig tart. Ritka az eső, a hőmérséklet kellemes, 25-30 °C körüli. A tenger vize strandolásra alkalmas, ugyanakkor ez a hőmérséklet még a kirándulásokhoz is elfogadható. A hőmérséklet napközben eléri a 30°C-ot, az éjszakai órákban azonban kisebb lehűlésre kell számítani. A levegő szárazabb, a páratartalma alacsonyabb, de még így is jóval magasabb az Európában megszokottnál. Az esős évszak júniustól szeptemberig tart, bár ekkor is sok a napsütés. A hőmérséklet kb. 32°C. A levegő páratartalma magasabb. A legtöbb csapadék augusztus-szeptember hónapban esik. Októbertől február végéig hűvösebbek a napok. Az évi középhőmérséklet 28°C. Bangkokban áprilisban 35°C, decemberben 17°C az átlaghőmérséklet.

Növény- és állatvilág

Thaiföldnek mintegy 50 nemzeti parkja és vadrezervátuma van, több mint 11 500 km2-nyi területen. Ezek egyenletesen oszlanak el a királyság területén, páratlan lehetőséget kínálva a természetbarátok és kalandvágyók számára a dzsungelek felfedezéséhez. A parkok területén elefántokat, tigriseket és medvéket is láthatnak a túrázók. Megszámlálhatatlanul sok féle vadvirág, orchidea, trópusi fafajta és látványos vízesés gyönyörködteti itt a szemet. Thaiföldön számos gyümölcsfajta él, minden évszaknak megvan a maga jellegzetes gyümölcse, így egész évben gazdag a választék. Terem itt alma, mandarin, görögdinnye, gránátalma, mangó, lychee, ananász, durian, mangosztin, jojoba, golgotagyümölcs, dragonfruit, grapefruit, rambutan, cukoralma, szőlő, banán, kókusz és papaya, hogy csak a legismertebbeket említsük.

 

Történelem

Régészeti leletek arra engednek következtetni, hogy az ország észak-keleti területén 5600 évvel ezelőtt a világ legrégebbi bronzkori civilizációja virágzott. A mon, khmer és thai népeket is magukba foglaló bevándorló tömegek a mai Thaiföld területére érkezve, lassan haladnak előre a Dél-Kínából eredő folyók termékeny völgyei mentén. A XI. és XII. században az Angkor legnagyobb részét már khmerek uralták. Az 1200-as évek elejére a thai népek apró városállamokat alapítottak Lanna, Phayao és Sukhothai területén. 1238-ban két thai törzsfőnök fellázadt a khmer hűbéri uralom ellen és megalapították az első, valóban független thai királyságot Sukhothaiban. A thai elnevezés igen költői, jelentése a „Boldogság hajnala”. Sukhothai tanúja volt a thai nép térhódításának, a buddhizmus elterjedésének, a thai abc létrejöttének és a thai művészet kialakulásának, beleértve a festészetet, a szobrászatot, az építészetet és az irodalmat. Az 1300-as évek során hanyatlásnak indult Sukhothai és hamarosan Ayutthaya dinamikus, fiatal királyságának hűbér államává vált. Ayutthaya 1350-től 1767-ig bolt Thaiföld fővárosa. Ez idő alatt virágzott a thai kultúra és az ország jó kapcsolatot tartott fenn az arab, az indiai, a kínai, a japán és az európai hatalmakkal. A burmai megszállók 1767-ben rombolták le Ayutthayá-t, melynek pusztulása komoly csapást jelentett a thai népnek. Néhány hónapon belül azonban Taksin király kiűzte a burmaiakat és Thon Buri-t tette az ország fővárosává. Bangkok (Vadszilvafák falva), mely egy folyóparti kis falucska volt, 1782-ben lett az ország fővárosa. A jelenlegi Chakri dinasztia első királya, I. Ráma alapította. Ma Thaiföld alkotmányos monarchia. 1932. óta a thai királyok törvényhozó hatalmukat a Nemzetgyűlésen keresztül, végrehajtó hatalmukat a miniszterelnök vezette kabinet által, bírói hatalmukat a törvényszéken keresztül gyakorolják.

Lakosság

Hosszú történelme során Thaiföld vonzotta a bevándorlókat. Az országban ma élő emberek etnikai sokféleséget mutatnak – thai, mon, khmer, laoszi, kínai, maláj, perzsa és indiai jelenlét eredményezte az alkati és bőrszín szerinti különbségeket. A thai nép 80 %-a szoros kapcsolatban áll a mezőgazdasággal. Ez nagyban befolyásolja azokat a vallási szokásokat és ünnepeket, amelyek Thaiföldet annyira különleges országgá teszik.

Vallás

A Thervada buddhizmus a vallása a thai lakosság több mint 90 %-ának, amely igen nagy hatással van a hétköznapi életre is. Az erkölcsi tanok megalkotásán, a társadalmi kohézió és szellemi menedék felkínálásán kívül a buddhizmus megjelenése jelentős fellendülést eredményezett a művészetekben is. A középkori európai katedrálisokhoz hasonlóan, Thaiföld templomai is felbecsülhetetlen értékű műalkotásnak számítanak. A buddhizmus jelenlétének másik oka, hogy szinte minden thai családból legalább egy férfi buddhista kolostorban folytatja tanulmányait. Régi szokás, hogy a 20. életévüket betöltött buddhista férfiak életükben egyszer, 5 naptól akár 3 hónapig terjedő időszakot is így töltenek el. A thai templomok a kolostori közösségek fenntartásán kívül hagyományosan más célokat is szolgálnak. Az egyikben információs iroda, a másikban vendégfogadó és iskola, kórház, beteggondozó, vagy közösségi centrum található. Tehát jelentős szerepet játszanak a thai társadalom életében. A thai nép mindig is azonosulni tudott a vallási szabadság gondolatával, ezért a muzulmán, keresztény, hindu és szikh kisebbségek is szabadon élhetnek hitük szerint.

Közlekedés és idegenforgalom

A belföldi légi, vasúti és közúti közlekedés meglehetősen olcsó. A Thai Airways International az ország nemzeti légitársasága, a Bangkok Airways olcsó belföldi és nemzetközi járatokat üzemeltet. A legnagyobb északi és észak-keleti városokat vasúti hálózat köti össze a fővárossal. A belföldi expressz vonatok első-, másod- és harmadosztályú kocsikat üzemeltetnek. A Thaiföldi Államvasutak szervezésében egész évben különböző utakon vehetünk részt kedvezményes áron. A királyság minden pontjára kiterjedő, korszerű úthálózatnak köszönhetően az utazás kellemes és gyors módja a belföldi buszközlekedés, különösen, ha a kényelmes, légkondicionált túrabuszokat vesszük igénybe. A szállodai taxik fix tarifával közlekednek, a Bangkok utcáin cirkáló taxik taxiórával felszereltek. A fővároson belüli rövidebb utazásokra használt tuk-tuk-ok igen népszerűek a turisták körében. Ajánlatos a fuvardíj összegében előre megállapodni.

 

Konyhaművészet

A thai konyha a fűszerek sokrétű használatának köszönhetően választékos. Magáénak mondhatja a legjobb kínai és indiai konyhai hagyományokat is, ilyenek a tészták, curry-vel készült ételek, édes-savanyú mártások, hosszú ideig párolt ételek, hirtelen sültek, egzotikus fűszerek és ízesítők stb. Ezeket fantáziadúsan ötvözik a thai konyha sajátos, egyéni jellegével.

Kellemes ízeinek köszönhetően Thaiföldön a kínai konyha is igen népszerű. A színvonalasabb éttermekben európai, levantei, ázsiai és keleti ételeket is kínálnak. Az amerikai, az angol és a kontinentális reggeli a legtöbb szállodában alapszolgáltatás. A mindenhol megtalálható kávézók európai ételekre specializálódtak. A helyi emberek körében egyre népszerűbbek a nyugati stílusú gyorsétkezők, snack bárok és fagylaltozók.

Vásárlási lehetőségek

A thai selymek, pamutok, ezüst- és bronz áruk, porcelánok, kerámiák, óntárgyak, drágakövek, ékszerek, továbbá a káprázatos kézimunkák mind-mind emlékezetes és egzotikus ajándékok. A nemzetközi színvonalú sport- és szabadidő ruházat nagyon olcsó. Minőségi szabók és ruhakészítők pedig megbízható, 24 órás szolgáltatást nyújtanak Bangkokban és a főbb turistaközpontokban. Bangkokban számos bevásárlóközpontot találunk, amelyek minden igényt kielégítenek. Legtöbbjük a jelentősebb szállodáktól mindössze pár percre található. Bármennyire praktikusak is ezek a nagy bevásárlóközpontok, minden turistának az a vágya, hogy egy-két városi piacot is felkeressen, azok színes hangulatáért és a meglehetősen alacsony árakért. Bangkokon kívül Chiang Mai a vásárlás másik fővárosa és egyben a hagyományos thai kézimunka megkérdőjelezhetetlen központja. Pattayán szintén sok a thai terméket kínáló üzlet. Helyi specialitás a drágakő, hiszen a népszerű üdülőhely Chanthaburi közelében fekszik, ami pedig számtalan drágakőlelőhelyéről híres. A bangkoki áruházak és üzletek szabott árakon árusítanak, de máshol az alkudozást nemcsak elfogadják, hanem el is várják. Még egy fontos dolog, amit érdemes szem előtt tartani: a thai emberek jómodorúak és kiváló humorérzékük van, ezzel szemben igen érzékenyek az emelt hangnemű, durva stílusra, ezért ezt az alku hevében feltétlenül kerüljük el.