RobinsonTours
             
Kereső
Országok

Charter menetrend 2019

Cseh szállodák online foglalása itt

További programok, információk
Felhasználó adatok
A regisztrált felhasználók kijelölhetnek kedvenceket, valamint az ajánlatkérésnél egyszerűbb az adatlap kitöltése.
Europa parkolo - Repuloteri Parkolas
Járat információk:

 

Vízum ügyintézésExtra ajánlatainkKatalógusok 2019

Olaszország


Főváros: Róma (2 553 873)
Területe: 301 309 km2
Népesség: 60 090 430 (2009)
Nyelv: államnyelv az olasz, de a határ menti tartományokban más nyelveket is beszélnek, így a németet, a franciát, és a szlovént. 
Vallás: római katolikus 90%, egyéb 10% (köztük protestáns, zsidó, és növekvő bevándorló muszlim közösség).
Nagyobb városok: Milánó (1 299 439), Palermo (675 084), Nápoly (995 171), Velence (271 251), Firenze (368 059).

Olaszország éghajlata

Éghajlata mediterrán, azonban földrajzi fekvésének köszönhetően nagy éghajlati különbségek vannak a csizma alakú félsziget különböző részei között. A hőmérsékleti viszonyokat és az eső eloszlását az ország két nagy hegyvonulata az Alpok és az Appenninek is befolyásolja.

Olaszország túrizmusa

Olaszország nagyon gazdag látnivalókban. A turisták körében rendkívül kedvelt nyaraló és pihenőhely. Olaszország egyik legjelentősebb bevétele az óriási turista forgalomból származik. A nyári időszakban Olaszország mindig hemzseg a turistáktól és nincs ez másképp télen sem. Nyáron a műemlékek, templomok, dómok, toszkán mezők és gyönyörű tengerpartok csábítják a turistákat. Télen pedig az Alpok és Dolomitok lejtői vonzzák a téli sportok szerelmeseit. Olaszország minden évszakban kínál pihenési és szórakozási lehetőséget az odaérkező turistáknak, legyen szó városlátogatásról, szigetkörútról, vagy bor kóstoló és kulináris élvezeteket nyújtó útról.

Olaszország régiói

Olaszország 20 régióból áll, az egyes régiók között jelentős életszínvonalbeli különbségek vannak. Az északi és a középső országrészen fekvő régiók általában jobb módúak, míg a déliek szegényebbek. A legjelentősebb olasz vállalatok központja Lombardiában, illetve észak-nyugaton Piemontban található; többségük Milánóban vagy Torinóban, illetve ezek vonzáskörzetében működik.

Olaszország autópálya hálózata

Olaszország autópálya hálózata jól kiépített 6.400 km hosszú. Nem volt ez mindig így. 1952-ben mindössze 552 km-t tett ki az autópályák hossza, a többit a hatvanas-hetvenes években építették ki. Az autópályák többségét állami társaság tartja fenn, de egyes autópályákat magántársaságok üzemeltetik. Az olaszországi autópályákon az úthasználat díja az európai átlagnál magasabb, és kapus rendszerben működik. Ma már van lehetőség előre megváltott kártya használatára, így nem kell sorban állni a kapuknál. A ViaCard éves díja első kártya esetén 15,49 EUR, további kártyák esetén 3,10 EUR. Kezelési költség havonta a fogyasztás 4 %-a (minimum 8 EUR).

Sebességkorlátozások Olaszországban

  • Autópálya: 130 km/h,
  • ''A'' jelzésű főútvonal: 110 km/h,
  • ''B'' jelzésű főútvonal és a kisebb utakon: 90 km/h,
  • Városi bekötőutak: 70 km/h,
  • Lakott terület: 50 km/h.

Vízi közlekedés

Mivel Olaszország két tengerrel is határos, a vízi közlekedés jelentős helyet foglal el mind a személyszállításban, mind az áruszállításban. Számos esetben ez az egyetlen közlekedési mód, mellyel az olasz szárazföldet körülvevő kisebb szigetekre el lehet jutni. Nemzetközi szinten is nagy forgalmat bonyolítanak le Bari, Ancona, Genova, Livorno, Ravenna, Velence és Trieszt kikötői, de a belföldi szállítás és turista forgalom következtében számos nagy forgalmú kikötő működik szerte az országban.

Légi közlekedés

Olaszországban a belső és a nemzetközi légi forgalom is jelentős. A nemzetközi forgalomban évente 215 ezer járatot, a belső forgalomban 230 ezer járatot indítanak és fogadnak. Az utasok száma a nemzetközi viszonylatokban meghaladja a 30 milliót, a szállított áru mennyisége pedig az ötmillió tonnát. A belső légi forgalomban az utasok száma 10%-kal magasabb. Legnagyobb a forgalom Róma és Milánó repülőterein, ugyanakkor a nemzetközi járatok még hét másik repülőteret is használnak (Velence, Genova, Torino, Bologna, Nápoly, Palermo és Catania).