RobinsonTours
                 
Kereső
Országok

Charter menetrend 2019

Cseh szállodák online foglalása itt

További programok, információk
Felhasználó adatok
A regisztrált felhasználók kijelölhetnek kedvenceket, valamint az ajánlatkérésnél egyszerűbb az adatlap kitöltése.
Europa parkolo - Repuloteri Parkolas
Járat információk:

 

Vízum ügyintézésExtra ajánlatainkKatalógusok 2019

Ciprus


Általános információk

  • Hivatalos megnevezés: Ciprusi Köztársaság
  • Főváros: Nicosia
  • Államforma: Köztársaság
  • Terület: 9. 250 km2
  • Vallás: ortodox keresztény (78%), muszlim (18%), egyéb (4%)
  • Hivatalos nyelv: görög, török
  • Időeltérés: Magyarországhoz képest +1 óra

Földrajz: Ciprus a Földközi-tenger keleti medencéjében fekvő harmadik legnagyobb sziget. A táj rendkívül sokszínű. Kristálytiszta vizű, aranyhomokos strandok, termékeny síkságok, dombvidék, magas hegycsúcsok. Lágy dombok, mély völgyek, s a tenger. Napfény, megannyi sportolási lehetőség, szórakozás. Mindezek várják az idelátogatókat. A kis sziget mindent magában rejt, ami a tökéletes kikapcsolódáshoz szükséges. A múzeumok kincsei, a kulturális örökség, ógörög emlékek, kolostorok, minaretek, s magával ragadó látvány. A legenda úgy tartja, Aphrodité, a szerelem istennője ezen a szigeten lépett ki a tengerből. A történelem iránt érdeklődőknek az antik és ókori városok jelentenek hasznos úticélt. A Troodos-hegység kis hegyi falvakkal, kolostorokkal, évszázados templomokkal és számtalan túraútvonallal csalogat. Gondozott, kényelmes szállodák, jó kiszolgálás és az egyedülálló ciprusi vendégszeretet még kellemesebbé teszik az üdülést. Leglátogatottabb helyek Larnaca, Ayia Napa.

Beutazási szabályok: Az Európai Unió-s tagállamok állampolgárai vízummentesen utazhatnak be az országba, ha személyazonosító igazolvánnyal rendelkezik.(érvényes útlevél, személyigazolvány)

Egészségügy: A szállodákban a csapvíz iható, de elsősorban az ásványvíz javasolt fogyasztásra. Az ételek, zöldségek, gyümölcsök minősége mindenhol kifogástalan. Különleges gyógyszerek szedése esetén fontos, hogy előre tájékozódjunk arról, hogy az adott gyógyszer a célországban is törzskönyvezett, és így hozzáférhető-e a patikákban.

Egyéb:

Vallás: Az ország lakosságának 78%-a ortodox keresztény, 18%-a muszlim, 4%-a egyéb vallású.

Strandok: A gyönyörű strandokon az év 340 napján süt a nap. A sportbarátok számára mountainbike túrák, 3 golfpálya, teniszpályák és számtalan vízisport-lehetőség kínálkozik. Ayi Napa és Lancara csodálatos, aranyszínű strandjai és tisztavizű tengere vonzza a turistákat.

Valuta: Az ország hivatalos fizetőeszköze a ciprusi font (1 ciprusi font= 100 cent (CYP) = 450 Ft) Kizárólag Cipruson váltható. Készpénzes fizetésnél kizárólag ciprusi fontban fizethetnek, ezért a váltás mindenképpen szükséges. (a török részen: török líra)

Biztonság: Cipruson a bűncselekmények száma viszonylag alacsony. A rendőrség segítőkész és jól beszélnek angolul. Baj és szükség esetén a 199-et vagy 112-t kell értesíteni. Az ország északi része kockázatokat hordoz magával. Az ún. "Észak-Ciprusi Köztársaság" nemzetközileg továbbra sem elismert állam, így a bajba kerülő turistákért a Ciprusi Köztársaság kormánya nem sokat tehet.

Közlekedés: Angol típusú, bal oldali közlekedés van az országban. Az elsőbbségadás szabályainál a jobb kéz szabály lép érvénybe, s az európai útjelző táblák itt is érvényesek. Nagy figyelmet követel az autóvezetés mellett a gyalogos közlekedés is. A városok között buszokkal, taxikkal, személygépkocsival lehet közlekedni. Az országban nincs vasúti közlekedés. Autót repülőtereken és a kereskedelmi központokban egyaránt lehet bérelni, de leginkább nyári szezonban lehetséges. A taxi közlekedés folyamatos. Az árak tekintetében a 7-személyesek olcsóbbak. A taxik általában megfelelőek, csak néha a sofőr kerülőutat tesz. A buszközlekedés is folyamatos, kényelmes és nagyon olcsó. Rendszeres távolsági autóbuszjáratok közlekednek, az üdülőhelyeket pedig félóránként kötik össze. A nagyvárosokban fejlett buszközlekedés van, de a járatok sűrűsége eltér az itthonitól, általában 30 perc.
A városok között és a városokon belül mindennap közlekednek a buszok, vasárnapot kivéve.
Elektromosság: 240 V / 50 Hz.

Időeltolódás: CET +1 óra (Magyarországhoz képest +1 óra)
GMT +2:00 (nyáron +3:00).

Telefon: Magyarországról az ország előhívó: 00 357 +. A mobiltelefonok működnek.

Időjárás: Mérsékelt, egyes területeken mediterrán éghajlat uralkodik. Forró, száraz, aszályos nyár és enyhe, esős, a hegyekben olykor havas tél jellemzi az ország éghajlatát. Júliusban és augusztusban a középhőmérséklet 29 fok körüli, de a legmelegebb nyári hónapokban akár 44 fokot is elérheti. Januárban pedig az átlaghőmérséklet 10 fok. Csapadék leginkább a téli hónapokban esik, és a legmagasabb hegyekben meg is marad.