RobinsonTours
             
Kereső
Országok

Charter menetrend 2019

Cseh szállodák online foglalása itt

További programok, információk
Felhasználó adatok
A regisztrált felhasználók kijelölhetnek kedvenceket, valamint az ajánlatkérésnél egyszerűbb az adatlap kitöltése.
Europa parkolo - Repuloteri Parkolas
Járat információk:

 

Vízum ügyintézésExtra ajánlatainkKatalógusok 2019

Szlovénia


Szlovénia városai és szállások

Bled | Portorož

Szlovéniában a mediterrán hangulat és az Alpok eleganciája keveredik. Az ország Közép-Európa déli részén, Magyarországtól délnyugatra helyezkedik el. Igen rövid, de annál szebb, körülbelül 45 km hosszú tengerparti szakasszal rendelkezik, amely négy nagy üdülőkörzetre osztható: Piran, Izola, Koper és Portoroz. A szlovén tengerpart jellemzően nagy kavicsos vagy sziklás, a strandoknál ezért gyakran kiépített stégek vannak. Portoroz központi strandja homokos parttal is büszkélkedik, többek között emiatt ez az ország legfrekventáltabb üdülőhelye. A tenger kristálytiszta, de fenekén mindenhol találhatunk sziklákat, köveket, még a homokos partszakasznál is.

Időeltolódás: Szlovénia a közép-európai időzónában fekszik, így Magyarországhoz képest nincs időeltolódás.

Beutazási feltételek: Szlovénia területére magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal szabadon beléphetnek, a magyar-szlovén határon nincs ellenőrzés.

Nyelv: A hivatalos nyelv a szlovén, amely a szláv nyelvek közé sorolható. A magyar és olasz határ melletti területeken a magyar és az olasz nyelv is hivatalos. Az emberek általában jól beszélnek angolul (kb. 60%)

Pénznem: Euró. Szlovéniában szinte minden városban találhatunk bankkártyát is elfogadó üzleteket, csakúgy, mint ATM-et. Az üzletek és az éttermek bejáratánál legtöbbször jelzik, hogy milyen bankkártyát fogadnak el. Az árszínvonal némileg magasabb, mint Magyarországon.

Hálózati feszültség: 230 V, így a magyarországi csatlakozók gond nélkül használhatók (az aljzatok is ugyanolyanok)

Közlekedés autóval: Közelsége miatt gyermekes családoknak is tökéletes választás lehet, mivel Budapesttől autópályán haladva körülbelül 600 km-re található a szlovén tengerpart, így nagyjából 7 óra alatt kényelmesen elérhető a magyar fővárosból. Autópálya-matrica árak személyautókra 2015-ben a következőképpen alakultak: 7 napos matrica: 15 €, havi matrica: 30 €, éves matrica: 110 €. 2016-ban is hasonló árakra számíthatunk.

Javasolt útvonal: Budapest – Maribor – Ljubljana - Portoroz

Szlovén gasztronómia: A szomszédos országok ízei erősen hatottak a szlovén konyhára, így a kínálatban itt is megtalálható a gulyás, a bécsi szelet, a rizottó és a rétes is. Mivel az ország csaknem felét erdő borítja, így sok vadhúsból készült étel színesíti a választékot, a tengerparton pedig a halból, kagylóból és rákból készült ételeké a főszerep. Ha ínyencségre vágyunk, kóstoljuk meg a füstölt marhanyelvet almával és tormával. Kedveltek a szlovén sörök, így ha arra járunk, a helyi borok mellett, azt is érdemes megkóstolni.

Látnivalók Szlovéniában: A gyönyörű tengerparton kívül még sok más látnivalóval is büszkélkedik Szlovénia. Portorozt sokan a kiváló gyógyfürdői miatt választják a nyaralásuk helyszínéül, hiszen az ott tartózkodás alatt minőségi gyógykezeléseket is igénybe tudnak venni. A pezsgő éjszaki élet, a kaszinók és éttermek sora pedig ide csábítja a fiatal utazókat is. Ne feledkezzünk meg az ország fővárosáról, Ljubljanáról se, ahol érdekes múzeumok, koncertek és színes rendezvények garantálják a tartalmas időtöltést. Érdemes felkeresni Postojna világhírű cseppkőbarlangját is, ahol kisvonattal utazhatunk a barlang mélyére. A Bledi-tó egyedülálló szépségével sok turistát vonz, így, bár a tengerparttól elég távol helyezkedik el, sokaknak talán megér egy kitérőt. Skofja Loka az ország legjobb állapotban megőrzött középkori települése, az óváros műemléki védelem alatt áll. Ha túrázni szeretnének, tökéletes célpont lehet a Júliai-Alpok, az extrém sportokat kedvelő turisták pedig kipróbálhatják a vadvízi evezést a Soca folyón.