RobinsonTours
             
Kereső
Országok

Charter menetrend 2019

Cseh szállodák online foglalása itt

További programok, információk
Felhasználó adatok
A regisztrált felhasználók kijelölhetnek kedvenceket, valamint az ajánlatkérésnél egyszerűbb az adatlap kitöltése.
Europa parkolo - Repuloteri Parkolas
Járat információk:

 

Vízum ügyintézésExtra ajánlatainkKatalógusok 2019

Montenegró


Montenegró városai és szállások:

Bar  |  Becici  |  Budva  |  Canj  | Herceg Novi  |  Igalo  |  Kotor  |  Milocer  |  Petrovac  |  Przno  |  Sutomore  |  Sveti Stefan  |  Tivat  |  Ulcinj

Hasznos információk és tudnivalók Montenegróba utazóknak és nyaralást tervezőknek

Fekvése: A volt Jugoszlávia déli részén helyezkedik el, 2006. júniusától önálló államként, 13 938 km2-en, 293 km tengerparti szakasszal, melyből 73 km hosszan aprókavicsos vagy homokos, azaz 117 strand, ahol élvezhetjük a tengert és a napsütést.

Montenegró lakossága: kb. 680 000 fő, melyek között van szerb, horvát, montenegrói és albán is, s a vallásuk megoszlik ortodox keresztény, katolikus keresztény és iszlám között, sajátossága, hogy egyes források szerint minden második montenegrói hazáján kívül él.
Montenegró fővárosa: Podgorica (173.000 lakos)
Montenegró pénzneme: Euro. A hitelkártyákat elég széles körben elfogadják, pénzfelvétel lehetséges.
Leghosszabb strand: Velika Plaza (Ulcinj) - 13 km
Legmagasabb csúcs: Bobotov kuk (Durmitor) – 2.523 m
Legnagyobb tó: Szkadari tó (391 km)
Legmélyebb szurdok: Tara folyó (1.300 m)
Nemzeti parkok: Durmitor, Biogradska gora, Szkadari tó, Lovcen, Prokletije
Legnagyobb öböl: Kotori öböl
Időzóna: GTM + 1 (Magyarországhoz képest nincs időeltolódás).

montenegro-coastline.jpg

Megközelíthetőség:

Autóval: három útvonalon érdemes utazni: Letenye-Zágráb-Split-Dubrovnik, a másik a Röszke- Čačak-Uźice- Bielo Pole-Podgorica-Budva, a harmadik Udvar-Šamac-Doboj-Sarajevo-Šćepan Polje-Nikšić-Podgorica-Budva útvonal.
Autóbusszal: Budapesti indulással heti egy járat indul.
Repülővel: A légi közlekedést két nemzetközi repülőtér bonyolítja le: Podgorica (TGD) és Tivat (TIV). Budapestről Podgoricába indul közvetlen járat.
Vonattal: Montenegró fő vasútvonala Bar és Belgrád között közlekedik. A vonat közvetlenül kapcsolódik az európai vasúti hálózathoz.
Beutazás feltételei: Magyar állampolgároknak vízum nem, de minimum még 6 hónapig érvényes útlevél szükséges a belépéshez. Valamint Montenegró egyoldalúan engedélyezte magyar állampolgároknak érvényes személyi igazolvánnyal az országba történő belépését, amennyiben a tartózkodás időtartama nem haladja meg a 90 napot. 
Egészségügyi ellátás: Elfogadható, de szükséges gyógyszereket érdemes magunkkal vinni és biztosítást feltétlenül ajánlott kötni. A tengerparton és az üdülőövezetben a higiénia kifogástalan, azonban a vezetékes víz fogyasztása nem ajánlott.
Jellegzetes ételek, italok: A különféle halételek és dél szláv ételek (bárány, Preskovica, Csevap stb.) kipróbálása kötelező! Nem jöhetünk haza valamilyen különleges sajt vagy a híres njegusi Presut (különleges pácolású és érlelésű sonka) kóstolása nélkül. A montenegrói borok és a pálinkák kiválóak!
Időjárási adatok: Mediterrán éghajlat. A szezon májustól szeptemberig napos meleg időt ígér, a hegyekben náron is hűvös van. A partmenti sávban nem ritka a 40 fok, de a kellemes szellő hűti a levegőt.
Levegő átlaghőmérséklete: 27.4 C (nyáron)
Tenger maximális hőmérésklete: 27.1 C
Napsütötte napok száma: 180 nap
Tenger: sötétkék
Tengervízben látótávolság: 38-56 m
Helyi közlekedésre: A bérautó vagy a befizetett fakultatív programok az ajánlhatók, helyi közlekedésre a menetrendszerinti autóbuszok használhatók, de nem mindig célszerű.
Üzletek: A nyitva tartások megegyeznek más tengerparti üdülőhelyiekével, a szieszta idővel néhol itt is számolni kell. Jellegzetes ajándékok a híres sonka (Presut), a sajt és a pálinka, de egyéb souvenirekből sincs hiány az óvárosi üzletekben.
A posták nyitva tartására oda kell figyelni, napközben többször is bezárhatják, de bélyeget újságosnál is vehetünk, a képeslapunkat feladhatjuk bárhol.
Telefon: A tengerparti részen a mobiltelefonok jól használhatóak. A montenegrói szolgáltatók tarifái kedvezőek. Internetezés megoldható az internet kávézókban. Az utcai telefonok kártyával működnek, melyek bárhol beszerezhetőek, a szállodában drága a telefonálás.
Feszültség: Az áram 220 V és a konnektorok is megegyeznek a nálunk használatosakkal.
Autókölcsönzés: 40-150 euro között van 24 órára. Üzemanyag ára kb. 1,15 euro.
Napernyők és nyugágyak: Néhány szálloda esetében térítésmentesen vehetők igénybe, a strandokon általában 3-5 Euro az ára.

Üdülőhelyek:
Herceg Novi a Kotori-öböl északi bejáratánál fekvő település a nap, a virágok és a természet városa. A napsütéses napok száma átlagosan évente 200 nap, mely időszak alatt a város tereit, lépcsőit, utcáit beragyogja a napsütés. Riviérája 15 km hosszú tengerparti sétányán pedig tavasztól őszig pezseg az élet.
Kotor óvárosa az UNESCO védelme alatt álló régi halászváros, mely a mai napig megőrizte mediterrán középkori hangulatát.
Budva 38 km hosszú tengerpartján és strandjának köszönhetően Montenegró turisztikai központja, mely egyben az Adria legrégebbi települése. Vonzereje a 15. századi óváros, melyben ódon utcácskák, üzletek és hangulatos vendéglők, kávézók várják a turistákat.
Becici 2 km hosszó homokos tengerpartja a legigényesebb üdülőhellyé teszi a várost. Budvával szinte összenőtt.
Petrovac városka Budvától 17 km-re egy öbölben található, melyet olívaligetek és borókaerdők vesznek körül. A város felett a Castello nevű modern éjjeli bár, kávézók és néhány étterem várja a vendégeket.

Éttermi árak:
Kávé, capuccino  1-2 EUR
Bor 0,7 l               6-15 EUR
Sör                       1-2 EUR
Pizza                    4-10 EUR
Főétel                   5-12 EUR
Tengeri hal (1 kg) 30-50 EUR

Bolti árak:
Ásványvíz 1,5 l      0,4-1 EUR
Kenyér 1 kg         0,5-1,5 EUR
Rostos üdítő         1-2 EUR
Bor 0,7 l               2-6 EUR
Sör                       0,5-1,5 EUR
Sonka 1 kg           15-20 EUR

Külképviselet:
Podgorica - Koordinációs Iroda
Cím: 81000 Podgorica, Kralja Nikole 104
Előhívó: 00-381-81
Telefon: 602-880, 602-881, 602-910, 602-911
Ügyelet: 00-381-67-515-925

 

Fakultatív programok, kirándulások Montenegróban

montenegro_kotor_old_town.jpg