RobinsonTours
                     
Kereső
Országok

Charter menetrend 2019

Cseh szállodák online foglalása itt

További programok, információk
Felhasználó adatok
A regisztrált felhasználók kijelölhetnek kedvenceket, valamint az ajánlatkérésnél egyszerűbb az adatlap kitöltése.
Europa parkolo - Repuloteri Parkolas
Járat információk:

 

Vízum ügyintézésExtra ajánlatainkKatalógusok 2019

Csehország


Csehország városai és szállások

Brno | Karlovy Vary | Prága

Általános információk 

honlap_kicsi.jpgCsehország közelségének köszönhetően ideális kirándulási és kikapcsolódási lehetőséget nyújt korosztálytól függetlenül mindenkinek. Az ország turizmusa szezonmentes: egész évben várja az ide látogatókat történelmi városaival, kulturális örökségeivel, természeti értékeivel, gyógyfürdőivel és fesztiváljaival.

Időeltolódás: Csehország a Közép-európai időzónában fekszik, azaz nincs eltolódás Magyarországhoz képest.

Időjárás: Csehország éghajlata mérsékelt égövi, azaz hideg és csapadékos telek, meleg és csapadékos nyarak jellemzik. Időjárásától függetlenül Prága turizmusa szezonmentes; Csehország egyéb régiói is alkalmasak a tavaszi, nyári és őszi utazásra. A magasabb hegyek síelésre alkalmasak december elejétől március végéig.

Pénznem: cseh korona (CZK). 1 CZK = kb. 12 HUF. A hitelkártyákat nagyobb városokban elfogadják, de érdemes előre tájékozódni egy-egy vásárlás, illetve fizetés előtt. Számos bank és pénzváltó működik országszerte, a jutalékok meglehetősen változóak, így résen kell lenni. Legjobban a bankok váltanak.

Beutazás feltételei: Magyar állampolgárok számára érvényes új típusú személyi igazolvány vagy útlevél szükséges.

Nyelv: Hivatalos nyelv a cseh, de a legtöbb helyen angolul, illetve németül is beszélnek. Nagyra értékelik, ha csehül próbáljuk megértetni magunkat, ezért érdemes néhány szót megtanulni.

Közlekedés autóval: Prága és Budapest távolsága 510 km. Csehországban és Szlovákiában a közúti hálózat jól kiépített, jó minőségű. Az autópályák díjkötelesek mindkét országban, érdemes az autópálya matricákat még a határátkelés előtt beszerezni (Csehországban a matrica díja: éves kb. 1575 CZK, havi kb. 475 CZK, 10 napos kb. 340 CZK; Szlovákiában: 10 napos kb. 11 EUR, havi: kb. 15 EUR; éves: kb. 53 EUR). Autóval a fővárosban nemcsak a közlekedés, de a parkolás is körülményes. Három parkolási övezet van: narancssárga övezet (max. 2 óra; 40 CZK/óra); zöld övezet (max. 6 óra; 30 CZK/óra); kék övezet (csakis helyi lakosok használhatják; nem érdemes még 10-15 percre sem itt hagyni az autót, mert a büntetés díja 200-5000 CZK-ig terjedhet, illetve el is szállíthatják a kocsit). A belvárosi parkolók ára rendszerint 40 CZK/óra, vagy 300-600 CZK/nap.

Amire feltétlenül szükség van, ha saját gépkocsival utazunk: érvényes jogosítvány, forgalmi engedély, érvényes zöldkártya (kötelező biztosítással), ország jelző matrica, elsősegélynyújtó készlet, elakadásjelző háromszög. Sebességhatárok: Lakott területen belül: 50 km/h; lakott területen kívül: 90 km/h; autópályán:130 km/h. Kötelező a tompított fényszóró használata minden esetben. Csehországban a „zéró tolerancia elve” érvényesül!

Baleset esetén hívható autómentés: 1230, 1240; Autotourist Road Service (helyi „sárga angyal”): 222-512-053 (Prága körzetében).   

Javasolt útvonal: Budapest – Bratislava – Brno – Prága.

Közlekedés vonattal: Budapestről naponta több vonat is indul a cseh fővárosba a Keleti és a Nyugati pályaudvarról.

Közlekedés busszal: Prágába Budapestről a Népligeti buszpályaudvarról indulnak az Eurolines járatai.

Autókölcsönzés: Csehországban is megtalálhatóak az Európa-szerte ismert autókölcsönző cégek. Prága zsúfolt városát átszövik a sétálóutcák, így az autós közlekedés itt nem javasolt, viszont rendkívül jól szervezett és olcsó a tömegközlekedés.

Tömegközlekedés Prágában: a tömegközlekedés jól szervezett és viszonylag olcsó. Rövid (30 perc) és hosszú távú (90 perc) vonaljegyek kaphatók, melyek lehetővé teszik az átszállást is; a rövid távú vonaljegy kb. 24 CZK (gyerekeknek és 60 év felett 12 CZK); a hosszú távú vonaljegy kb. 32 CZK (gyerekeknek és 60 év felett 16 CZK). Napijegy: kb. 110 CZK; 3 napos jegy: kb. 310 CZK. (További információk angol, német nyelven: http://www.dpp.cz)

Az ún. „Prague Card” lehetőséget nyújt számos múzeum és nevezetesség kedvezményes vagy ingyenes megtekintésére (2 napos felnőtt kártya kb. 880 CZK; 3 napos felnőtt kártya kb. 990 CZK, 4 napos felnőtt kártya kb. 1200 CZK).

Fontosabb hívószámok:

Mentők: 373,333; Orvosi ügyelet: 155; Fogászati ügyelet: 374.
Rendőrség 158
Tűzoltóság 150
Városi rendőrség 156
Általános információk 12 444
Csehország nemzetközi hívószáma +420.

Magyar Nagykövetség:

Pod Hradbami 17, Praha 6-Střešovice

Tel: +(420)-220-317-200.

Egészségügyi előírások: Különösebb egészségügyi feltételek nincsenek az ide utazók számára, de a sürgősségi ellátást kivéve fizetni kell az orvosi ellátásért, ezért jó, ha van egészség- és balesetbiztosításunk.

Lehetőség van Európai Egészségbiztosítási Kártya igénylésére is az OEP-nél (csak sürgősségi ellátásra jogosít, EU-s és meghatározott EU-n kívüli országokban). Kisebb egészségügyi problémák esetén gyógyszertárakhoz is fordulhatunk (keressük a zöld kereszt emblémát vagy a lékárna feliratot). Ügyeletes gyógyszertár Prágában:Štefánikova 6. vagy a Palackého 5. szám alatt.

Hálózati feszültség: 220 volt, vagyis a magyarországi dugók használhatóak.

Ingyenes prospektusokat az aktuális programokkal (Prague Post) a Prágai Információs Szolgálatnál beszerezhetünk, illetve térképeket is biztosítanak ingyenesen.

Ajánlott látnivalók – kirándulási lehetőségek:

Prága (Praha)

Az ország fővárosa, mely egyértelműen hirdeti a régi idők nagyságát, szépségét. „Európa ékszeres doboza”, mely 900 év építészetét vonultatja fel saját pompájában, nevezetességei közé tartozik többek között a Károly-híd, a Várnegyed (Hradzsin), a Zsidó Negyed, az Újváros (Nové Města) és az Óváros (Staré Města). Kanyargós utcáival, sikátoraival, ódon hangulatával rögtön megihleti nemcsak a művészlelkeket, hanem az egyszerű utazót is.

Az ezertornyú város fontos szórakoztató és kulturális központ, film és zeneművészeti fesztiválok otthona.

Kutna Hora

1996 óta az UNESCO kulturális világörökség része. Valaha Bohémia második legbefolyásosabb városa volt. Ennek oka, hogy a város alatt gazdag ezüstbányát fedeztek fel. A történelmi központ kis területre koncentrálódik, gyalogosan is bejárható: a gótikus Szent Borbála-templom; az Olasz udvar, Királyi Pénzverde és Királyi Székhely (Vlašský dvůr); a Vár, Ezüstmúzeum és Bányászati múzeum (Hradek). 

A településen kívül található Kostnice Sedlec, a Mindenszentek templomával és híres Csontkamrájával.

Karlsbad (Karlovy Vary)

A IV. Károly által alapított település Prágától 130 km-re található. Nemcsak, mint az egyik leghíresebb cseh fürdőváros vált világhírűvé, hanem porcelán- és üveggyártása is nevezetes, de itt készítik a világon egyedül a Becherovka pálinkát is.

A fürdő negyedben – napjainkban - már 60 gyógyforrást tartanak számon, ebből 12 forrást használnak fel gyógyászati célokra. A fürdővárost számos királyi, császári család és más híres emberek látogatták. Hangulatához tartoznak az oszlopcsarnokok/kolonnádok és sétányok, melyek nyugodt körülményeket biztosítsanak az egyes kúrákhoz.

Feltétlenül látni kell a Sadová körüli Westendet, a többségében 1900 körül épült villákkal, az orosz Szent Péter és Pál-templomot, az angol Szent Lukács-templomot, a Kastélytornyot (Zámecká Věž) és az Aranykulcs (Zlatý Klíč) múzeumot, mely a „kolonnádok világát” mutatja be. A folyó másik partján visszasétálva megtekinthető a Városi múzeum, a Divadlo színház, a Szent Mária Magdolna-templom

A város emellett rendkívüli kulturális jelentőségű. Koncertsorozatok, kulturális rendezvények, színházi bemutatók kerülnek megrendezésre, valamint júliusban a Nemzetközi Filmfesztivál.

České Budějovice

A Prágától 140 km-re található várost „Bohémia Velencéjének” is nevezik. Reneszánsz és barokk épületekkel szegélyezett főtere, a II. Premysl Otakar főtér a világ legnagyobb középkori tere. Több okból is érdemes felkeresnünk e történelmi emlékkel és kincsekkel teli várost. Erődje a város megalakulásával megegyező időben keletkezett. A sörkultúra ismerőinek a világhírű Budweiser sört juttatja eszébe, amelyet a XVI. század óta mind a mai napig itt főzik. Van itt más látnivaló is: a gótikus-reneszánsz Fekete-torony csodálatos kilátásával; a Dominikánus kolostor; a Vasszűz tornya, amely a legenda szerint kínzókamraként is szolgált egy idõben. Érdemes a várostól 10 km-re fekvő neogótikus Hluboká kastélyt is meglátogatni. A meseszerű kastély egy nagy angolparkban található, tavak, erdők és vadászkastélyok veszik körül. Túráival és programjaival egész évben várja az érdeklődőket, de a lovaglás és golfozás szerelmesei is találnak itt kedvükre való programot.

honlap2_kicsi.jpg