RobinsonTours
                 
Kereső
Országok

Charter menetrend 2019

Cseh szállodák online foglalása itt

További programok, információk
Felhasználó adatok
A regisztrált felhasználók kijelölhetnek kedvenceket, valamint az ajánlatkérésnél egyszerűbb az adatlap kitöltése.
Europa parkolo - Repuloteri Parkolas
Járat információk:

 

Vízum ügyintézésExtra ajánlatainkKatalógusok 2019

Arab Emirség


Egyesült Arab Emirátusok

Az Arab Emirátusok 1971-ben hét önálló emírség összeolvadásával jött létre. Hazánknál valamivel kisebb területen, az arab félszigeten fekszik a 24. szélességi fokon. Partját a Perzsa öbölben és az Indiai óceánnál kb. 700 km hosszan a tengervíz mossa. Az Emírségek csodaszép partszakaszokkal büszkélkedik, fehér homokkal, pálmafákkal. Az arab őslakosságon kívül 22 nemzetség lakja. Hatalmas ütemben fejlődik, melyet mi sem tükröz jobban, mint a mindenhol megtalálható építkezések. Autópályái, közútjai jó minőségűek és a legtöbb helyen ki vannak világítva. Legfőbb kiviteli terméke az olaj, és jelentős kereskedelmet bonyolít le. Az életszínvonal magas.

Időeltolódás:   +3 óra  a téli időszámításkor, +2 a nyári időszámításkor.

Időjárás: A nyár nagyon forró. Májustól szeptemberig óriási pára és 40 fok körüli hőmérséklet uralkodik az ország nagy részén, csak a keleti parton és a hegyekben lehet ilyenkor elviselni az időjárást. Az év többi részén 25 fok körüli a hőmérséklet, ilyenkor azonban megerősödik a szél.

Pénznem, árak:

Hivatalos pénznem a dirham: (1 dirham 100 fil), de valutát váltani nagyon egyszerű. Leginkább az USD kivitelét ajánljuk. A bankkártyákat mindenhol elfogadják, és a legtöbb hotelben illetve a városokban is könnyen találnak bank automatát (némi kezelési díj ellenében). A pénzváltást bankban is intézhetjük, de előnyösebb pénzváltóban, ahol mindez díjmentes. A legtöbb helyen lehet kártyával is fizetni, a legelfogadottabbak az American Express, MasterCard, vagy Visa. A bankok vasárnaptól csütörtökig tartanak nyitva, reggel 9:00-től 13:00-ig.  A péntek és a szombat munkaszüneti nap, így a munkahét vasárnaptól csütörtökig tart.

Beutazási feltételek, vízum:

2015. május 6-án teljeskörű vízummentesség lépett érvénybe: magyar állampolgárok a beutazás napjától legalább 6 hónapig érvényes útlevéllel (magán-, diplomata, szolgálati) előzetesen beszerzett vízum nélkül léphetnek be az Egyesült Arab Emírségekbe, és tartózkodhatnak az országban 6 hónapon belül 90 napig.

Nyelv: A hivatalos nyelv az arab, de szinte mindenki beszél angolul.

Utazási és közlekedési lehetőségek:

Az Emírségekbe repülővel juthatunk el a leggyorsabban, Emirates Airlines vagy Wizz Air járataival. A legnagyobb légitársaság az Emirates Airlines, a nemzetközi repülőtérre közlekedik, míg a Wizz Air az Al Maktoum repülőtérre. Az autóbusz közlekedés nem egyszerű, az emírségek nincsenek összekötve rendszeres autóbuszjáratokkal, csupán Dubaj és Abu Dhabi között közlekednek. A többi emírség között 14 személyes minibuszok állnak az utazni vágyók rendelkezésére, bár elég nehéz kiigazodni itt a közlekedésben. Sem vonat, sem pedig metró nem közlekedik.
Belföldön igénybe vehetjük a Long Distance Taxi szolgáltatásait, amely 5-7 személyes kisbuszaival az autóbusz állomás parkolójából indul. A városon belül megbízható taxi hálózat működik.
Ezen kívül komppal és kishajóval is közlekedhetünk, Dubajban abras nevű kisebb motoros hajókkal közlekednek A nagyobb hajók összkomfortosak és szállást is biztosítanak.

Fontos telefonszámok:

Tűzoltóság997Rendőrség999
Ambulancia998Mentő214666

Magyarország Nagykövetsége Abu Dabhi:

Cím: Al Khazna Tower (a Najda Street-en levő Nissan
Autószalon melletti épület)
Telefon:00-971 (2)-6766-190
Ügyelet mobil:971-50-8117-835

Rendkívüli és
meghatalmazott nagykövet:

Dr. Gönci János
email:mission.abu@kum.hu

Egészségügy, közbiztonság:

Az Egyesült Arab Emírségek területén az egészségre ártalmas tényező nincs, de vigyáznunk kell az erős napsugárzásra. A szél enyhíti a meleget, ezért sokan megfeledkeznek a kellő védelemről. Védjük magunkat magas faktorú krémekkel, viseljünk kalapot és minőségi napszemüveget. Gondoljunk az elegendő folyadékpótlásra is. Egészségügyi panaszokat okozhat az is, ha légkondicionált helyről hirtelen kilépünk a nyári forróságba, mivel nagy a hőmérsékletkülönbség. Épp ezért a szállodai szobákban ajánlatos nem túl alacsony hőfokra kapcsolni a klimatizációt. A városon kívül is óvatosnak kell lennünk, itt kígyókkal és skorpiókkal találkozhatunk, vagy a tengerben, ahol nem szabad hozzáérnünk a tengeri élőlényekhez, mert megégethetnek, megsérthetnek.
Ami a higiéniát illeti, nem kell ételmérgezéstől tartani, de csak palackozott ivóvíz fogyasztása ajánlott. A védőoltás nem kötelező, de ajánlott, mégpedig hepatitis A és B, tífusz, tetanusz és veszettség ellen. Ha valamelyik védőoltás beadása mellett döntünk, ajánlatos azt 8 héttel az elutazás előtt beadatni, az Oltóközpontban kérhetjük az oltást. Komplikációk esetén magánkórházakban látnak el a leggyorsabban, ezért megéri megfelelő biztosítást kötni.  Közbiztonsági szempontból az Emirátusok helyzete stabilnak mondható. Bűntényekre még az éjjeli órákban sem kell számítani, mivel az elkövetőkre kegyetlen büntetések várnak. Ha külföldi állampolgár követ el kihágást, kitiltják az országból. 

Vásárlás:

Az Emirátusokban szinte mindent megvehetünk, az üzletek késő estig nyitva tartanak. Az alacsony adó és az olcsó fuvarozás miatt sokaknak csupán vásárlás céljából is érdemes ideutazni. A fő vásárlási centrumok Dubaj, Abu Dhabi és Sharjah városokban találhatóak. A légkondicionált bevásárlóközpontokban még a legnagyobb forróságban is kényelmesen vásárolhatunk és kulturális programok is várják az odaérkezőket. Az emberek a bevásárlóközpontokba vásárolni és szórakozni is járnak. Kifejezetten olcsók a Duty free shopok, amelyek Dubaj és Abu Dhabi repülőterein találhatóak.
Az országra jellemző szuveníreket a piacon találhatjuk meg. Különféle fűszereket, beduin ékszereket, kézzel szőtt szőnyegeket vásárolhatunk, de vehetünk tipikus csemegéket pl. datolyát, vagy a világ egyik legjobb kaviárját, ami szintén itt kapható. A dubaji Gold Souq-ban csodás ékszereket és drágaköveket láthatunk. Még ha nem is vásárolunk, akkor is megéri megnézni az arantól csillogó utcákat. A főutca mentén mintegy 200 ékszerüzlet található, ahol az ékszer tömege fontosabb, mint a design. A Shopping Festival ideje alatt az arany ára hihetetlenül alacsony és minden korlátozás nélkül megvehető. A piacokon megszokott az alkudozás, így az árat akár a felére is alkudhatjuk. 

Ünnepek és események:

A hagyományos iszlám ünnepeken kívül sok egyéb érdekes eseményt tartanak számon az országban. Ünnepekkor az állampolgárok nem dolgoznak.  Az országban minden muszlim ünnepet megtartanak, (pl. iszlám Újév, vagy Mohamed próféta születése). A ramadánra az iszlám naptár 9. hónapjában kerül sor, a hívők ilyenkor napnyugtától pirkadatig böjtölnek. Napközben ezért minden étterem zárva tart, csupán éjjel megengedett enni. Turistaként alkalmazkodnunk kell ehhez, ilyenkor tilos az utcára ételt és italt vinni. Ezen kívül megünneplik az Újévet, január 1-én, és a december 2-át, amikor 1971-ben 6 emír aláírta az Emirátusok föderációjának megalakításáról szóló nyilatkozatot. 

Ajánlott látnivalók, kirándulási lehetőségek:

Az Emírségek számos lehetőséget kínál a relaxációra a hófehér homokos strandokon, de aktívan is pihenhetünk, sportolhatunk, túrázhatunk, vagy felfedezhetjük a természet szépségeit.  Turistaként kipróbálhatjuk a búvárkodást, megtekinthetjük a víz alatti csodálatos világot, tevehátra ülhetünk, vagy kipróbálhatjuk a síelést a homokdűnéken.

Több féle buszos városnéző túra közül választhatnak Dubaj, Abu Dhabi, Sharjah, Al Ain városokban, ezek általában fél naposak. Különböző egész napos túrákra is befizethetnek, melyek során a távolabbi területeket fedezhetik fel, mint pl. a keleti parti túra. Hajókirándulások, hidroplan túra, helikopter kirándulás, léghajós kirándulás, több vizividámpark, vizisportok, esti- és éjjeli sivatagi szafari, városi bevásárló túrák: csak ízelítő a számtalan program és lehetőség közül, melyet az Egyesült Arab Emírségek nyújt az odalátogató vendégeknek.

A programok általában minimum 4 fő esetén indulnak.