SELECT a.megnev as cikk_cim, a.create_date as kozzetetel, a.leiras as leiras, u.megnev as user from article_cikk as a LEFT JOIN user as u on u.id = a.user_id WHERE article_category_id=6 AND csoport_id=153 and seo='durres'
Durres
Közzétéve: 2019. október. 22. 20:32:25, Szerző:

A Balkán-félsziget nyugati szélén fekszik Albánia, ami hegyeivel és tengerpartjával változatos programokat kínál az ide látogatóknak. Albánia második legnagyobb városa Durres, a főváros Tirana után. Ez a nyüzsgő kikötőváros, színvonalas szállodáival homokos, lassan mélyülő tengerpartjával tökéletes turistacélpont.


Története


Durrest i.e. 627-ben a Korfuról érkező telepesek alapították. A Római később a Bizánci Birodalomhoz tartozott a város. Végig fontos szerepet töltött be fekvésének köszönhetően, mind hadászati, mind kereskedelmi szempontból. A középkor viharos századai alatt folyamatosan más fennhatóság alá tartozott Durres. Volt bolgár, normann, szerb és velencei uralom alatt is, 1501-ben pedig oszmán kézre került. A katolikus lakosság nagy része ekkor áttért az iszlám hitre. Az első Balkán-háborúban felszabadult Albánia a török elnyomás alól, Durres viszont szerb fennhatóság alá került. 1913-tól Albániához tartozik, sőt 1920-ig hivatalosan Albánia fővárosa volt. Az első világháború alatt Olaszországhoz és az Osztrák – Magyar Monarchiához is tartozott. A második világháborúban olasz és német megszállás alatt is állt. A második világégés szőnyegbombázásaiban súlyosan megsérült Durres. A felszabadulás után Enver Hoxha, Albánia tejhatalmú diktátora megkezdi az újjáépítést, betelepíti a nehézipart a városba és kibővíti a kikötőt. A rendszerváltáskor albánok tízezrei innen indultak az olasz partok felé a szebb élet reményében. Napjainkban is fontos szerepet tölt be Durres, hiszen jelentős a vegyipara, a bőr-és dohány-, valamint a hajógyártása, kikötőjének köszönhetően pedig hídszerepet tölt be Nyugat-Európa és a Balkán-félsziget között.


Látnivalók


Durres legfontosabb nevezetessége az i. e. 2. században épült amfiteátrum. Az Amfiteátrumot csak 1966-ban találták meg, addig el volt temetve, annyira, hogy lakóházak épültek rajta – ezért állnak még ma is házak a területén. Csak véletlenül derült ki, hogy mit rejt a föld, amikor az egyik lakó a kertjében kutat kezdett ásni. Még nem jutott túl mélyre, amikor az ott álló fügefa eltűnt a talajban, majd lassan követték a süllyedésnek indult házak is. Az ókori amfiteátrum egy ovális építmény, 120 m a leghosszabb átmérője, 20 m magas, 15 000 nézőt tud befogadni. A folyosókon és a lépcsőkön kijuthatunk a küzdőtérre, de az igazi érdekességek az üléssorok alatt rejtőznek. A bejárattól nem messze egy 7. századi korai keresztény kápolnát láthatunk, megmaradt mozaikokkal, amelyek a 10. századból valók.
Durresben érdemes megtekinteni a Velencei Köztársaság korából származó (15. század) várfalat a hozzá tartozó toronnyal, valamint érdemes felkeresni a Régészeti és a Történeti Múzeumot is.

Látnivalók a környéken


Kruja a hős város, amelynek neve Szkander bégével forrt össze, hiszen ebben a városban minden a nemzeti hősről szól. Nélküle talán csak a szép kilátás kedvéért lenne érdemes idelátogatni. A város neve a kura, azaz forrás szóból ered. Az 5-6. században épült várhoz vezető utcát és a kis teret az albán hős legszorosabb szövetségeséről, Hunyadi Jánosról nevezték el. Az erőd 2,25 hektáron épült, benne található az Etnográfiai Múzeum. A város legfőbb látnivalója a vár, de érdekes az odavezető úton lévő kb. 450 éves bazársor is, ami fából épült. Ajándéktárgyakat, régiségeket, helyben készült szőnyegeket és más kézműves tárgyakat vehetünk itt.
Berat Albánia egyik múzeumvárosa, ezerablakos városnak is nevezik, és 2008-tól az UNESCO Világörökség részét képezi. Magas hegyek között fekszik, és három részre osztható: újváros, óváros a folyó két partján – keresztény és muzulmán negyeddel –, valamint a vár, amely a mai napig lakott része a településnek. Az erőd lakói egykor a keresztények voltak, több mint 20 templom található a területén, amelyek a XIII. században épültek. A várfal mellett egy mecset maradványai állnak (Bajazit szultán mecsete vagy Vörös mecset), amelyet még az ottománhódítók építettek. Mára már csak a minaret alapjai maradtak meg. Nevét tégláinak színéről kapta. Itt található az 1797-ben épült, Szűz Mária mennybemenetelének tiszteletére szentelt ortodox templom is, ami jelenleg az Onufri Nemzeti Ikonográfiai Múzeumnak ad otthont.
Tiranát is érdemes elmenni. A Nemzeti Történeti Múzeumban az őskori kultúrából származó - neolit, bronz és vaskori - tárgyakat tekinthetünk meg. 4000 kiállítási tárgy, fotó, relikvia mutatja be az ország történetét. A 19. századi Óra-tornyot, a város szimbólumát is érdemes felkeresni, amely a város szimbólumává vált. Megtekintjük az Ethem Bej mecsetet, melynek tornya 2,25 m x 2m x 9m magas. A minaret 37 szintnyi kőből épült, néhány közülük az albán tradíciókat követő geometriai és növénymotívumukkal díszített.
Enver Hoxha 700 000 bunkert épített az országban, ezeknek mára már csak a 10 százaléka maradt meg, a többi vasbeton elemeit új házak építésére használták fel. Érdemes felkeresni a Bunkart-2 múzeumot, ami a Bunkart-1 dokumentumról kapta a nevét. Ezen dokumentumok alapján sikerült beazonosítani több ezer törvénytelenül kivégzett áldozatot, bár sokuknak a mai napig nincs meg a sírhelye. Tirana központjában 3 egymással összekapcsolt folyosón keresztül végigsétálva, kapunk betekintést a rendőrségi erőszakról egészen 1913-ig visszatekintve; néhány hónappal a függetlenség kikiáltásától egészen 1991-ig, a totalitárius rezsim összeomlásáig. Bemutatja hogyan működött a Belügyminisztérium, amely korábban Védelmi Igazgatóság majd később Állambiztonsági Egységként volt ismert. Egy hatalmi rendszer történetét a terror időszaka alatt, amit erőszak, kínzás, elfogás, bebörtönzés és mártírok fémjeleznek.

Vissza a bejegyzésekhez
Megosztás -on
Önnek ajánljuk

Budapest

 

1051 Budapest, Sas u. 1.

Tel.: 1/486-36-70
Fax: 1/486-36-76

bg@robinsontours.hu

Nyitva tartás

Hétfő:9:30-17:30
Kedd-Péntek: 9:00-17:30
Szombat: Zárva

Balatonfüred

 

8230 Balatonfüred, Arácsi út 4.

Tel.: 87/555-250
Fax: 87/555-255

bfkiut@robinsontours.hu 

Nyitva tartás

Hétfő-Péntek: 8:30-17:00
Szombat: Zárva

Hévíz

 

8380 Hévíz, Széchenyi út 50.

Tel.: 83/340-988
Fax: 83/540-084

hevizkiut@robinsontours.hu

Nyitva tartás

Hétfő-Péntek: 8:30-17:00
Szombat: 9:00-13:00

 

Karcag

 

5300 Karcag, Szt. István sgt.2.

Tel.: 59/500-042
Fax: 59/500 043

karcag@robinsontours.hu

Nyitva tartás

Hétfő-Péntek: 9:00 – 17:00
Szombat: Zárva